21 Ağustos 2010 Cumartesi

Mobil İnternetin Dünü ve Bugünü yani 3G internet Dönemi

Bilişim dünyasında yaşanan hızlı gelişme ile hayatımızda çok önemli bir terim haline gelen “Mobil” kavramı, daha önceleri kurumların sahada çalışan iş gücünü takip ve verimlilk artışlarını sağlamak amacı ile kullanılırken günümüzde kişisel olarak hemen hemen herkesin mail takibi yada anlık mesejlaşma gibi ihtiyaçlarını karşılamak gibi nedenlerle hayatımıza girmiş durumdadır. Anlık olarak arkadaşlarımızla mesajlaşma yapabilmemizi, internette hemen hemen her türlü kaynağa erişebilmemizi hatta görüntülü olarak görüşmemizi sağlayan mobil hayat nasıl olduda bu günlere geldi bir çoğumuz için merak konusu. Bu makalemizde kafamızdaki bu soruya cevap vermeye çalışacağız. Dilerseniz mobil hayatın doğuşu ile başlayarak makalemize giriş yapalım.


GSM

Evrensel dilde mobil iletişim olan GSM (Global System for Mobile Communications), ilk olarak Finlandiyada sistemsel hale gelmiştir. Finlandiya’ nın coğrafi yapısı, hava şartları ve nufüs yapısının oldukca dağınık olması mobil iletişim alanındaki çalışmaların başlamasına yol açmıştır. Hücresel yapı kullanılan GSM sisteminde ilk kullanıım dijital ses ve data transferi olarak gerçekleşmiştir. İlk GSM testleri 1982 yılında başlamış ve 1991 de ilk GSM sistemi dünyada kullanılmaya başlamıştır. 1994 – 1999 yıllarında bu sisteme internet ve intranet bağlantılarıda eklenerek multimedya kavramı doğmaya başlamıştır.

Kısaca bu gelişmeler ışığında ülkemize baktığımızda ise, 1993 yılında ihaleyi kazanan 2 iştirakciden biri olan Turkcell tarafından 28 şubat 1994 de Türkiye’de Gsm kullanılmaya başlamıştır. 27 Nisan 1998 yılında Türk Telekom ile yapılan lisans anlaşması ile Turkcell faaliyetlerine lisanslı olarak devam etmiştir.

MOBİL İNTERNET
GSM sisteminin gelişiminin meyvesi olarak ortaya çıkan mobil internet wap platformu ile doğuşa geçmiştir.

Wap:

Wireless Application Protocol (Kablosuz Uygulama Protokolü) diye bilinen, GSM destekli ürün kullanıcılarına internet erişimi hizmeti sağlayan bir sistemdir. Bilgi iletişiminin büyük oranda kablolar üzerinden ve bilgisayara bağımlı kalınarak yapılıyor olması sonucu, cep telefonu için kurulan, iletişim ağları üzerinden çalışan bir bilgi akış sistemi olarak tasarlanmış ve bu sistem sayesinde hızlı ve güvenli hizmet erişimi sağlanmıştır. WAP sistemine uygun cep telefonları ve çağrı cihazları, kullanıcılara kablosuz erişim imkanı sunmaktadır.

Artık GSM kullanıcıları WAP sayesinde havaalanına giderken trafik durumunu öğrenebilecek, tren, otobüs kalkış-varış saatlerini kontrol edebilecek ve hatta bilet alabilecek, hava durumunu takip edebilecek, sinema ve tiyatro için bilet alabilecek, bankacılık hizmetlerinden yararlanabilecek, haber ve spor olaylarını takip edebilecekler. Kısacası WAP sayesinde bir cep telefonu sahibi olan kişi istediği bilgiyi cepte bulundurma ayrıcalığına kavuşacak.

Wap platformu yazılım lisanı XML’ e daynan WML (Wireless Markup Language)dır. İsminden de anlaşılacağı gibi bu lisan temel mobil cihazlar dikkate alınarak geliştirilmiştir. Küçük ekranlar, daha sınırlı renkler ve daha yavaş bağlantı hızları dikkate alınarak geliştirlmiştir.

Mobil internet 3G teknolojisine ulaşmadan bir çok basamak halinde gelişimini tamamlamıştır. Genel anlamda mobil teknolojisinin tarihçesinden ve mobil internet platformundan bahsettikten sonra dilerseniz Mobil internetin bu basamaklarından bahsedelim.

DATA

Wap platformuna bağlanmamızı ve veri transferi yapmamızı sağlayan geliştirilmiş ilk yöntem DATA’ dır.

Data bağlantısı direk olarak destek alınan GSM operatörünün belirlediği numaranın çevirilmesi ile oluşturulan wap bağlantı yöntemidir. Bu ayar yada numara tüm cihazlar için ortakdır. Data yöntemi sade teknolojisi nedeni ile bağlantı gerçekleştiğinde o cihaza her hangi bir çağrı geldiğinde kesintiye uğramakta ve bir daha o bağlantı kaldığı yerden devam etmemektedir. Bağlantının tekrardan kurulması gerekmektedir. Bu bağlantı şeklinde ücretlendirme süre baz alınarak yapılmaktadır.

GPRS (General Packet Radio Service )

Data bağlantı hızının geliştirlmesi ile ortaya çıkan ve bağlantı hızının dataya nazaran daha ileri olduğu bir üst seviye bağlantı teknolojisidir. Radyo dalgası yani GSM şebekesi üzerinden veri paketleri gönderir. Paket gönderme makenizması yapboz bulmaca gibi çalışır. Veriniz bir çok parçaya bölünür ve diğer tarafta tekrar birleştirilir. GPRS bu yapboz parçalarını gönderme yollarından sadece biridir. Veri bağlantı hızı 14.4 kbps’ dir. Ücretlendirme bağlı kalınan süreye göre değil aktarılan veriye göre belirlenir.

EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution)

İkinci nesil (2G) şebekelere sahip operatörlerin şebeke alt yapıları üzerinden üçüncü nesil hizmetlere (gelişmiş internet uygulamaları) geçiş yapabilmelerini sağlayan bir teknolojidir. Gprs teknolojisine göre çok daha hızlı olan edge, teorik olarak 236.8 kbps hızı desteklemektedir. Bu teknoloji ile kullanıcı ofis ve e-posta hesabına bağlanabilir, anlık olarak e-posta takibi yapabilir, telefondan internette sörf yapabilir ve hatta online oyun oynama desteği bile elde edebilir.

3G ( 3 generation)

Mobil iletişim cihazınızın internete yüksek hızda erişmesini sağlayacak GSM, EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WIMAX gibi farklı teknolojilerin bir araya gelmesinden oluşur. Bu teknoloji ile kullanıcı telefonundan sesli görüşmenin yanında görüntülü görüşme, kablosuz hızlı veri aktarımı yapabilmektedir. 2G ve 2,5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında bu teknoloji, eş zamanlı olarak çok daha yüksek hızda (Bu hız Turkcell ile ülkemizde 21 mbps’ ye kadar çıkmaktadır.) bağlantı kurulmasını sağlamaktadır. GSM teknolojisindeki gprs ve edge teknolojisi sadece ses ve 14.4 kbps hızda devre anahtarlamalı bağlantı desteğini sunuyorlardı, 3G ise çoklu ortam uygulamalarını desteklemek adına paket ahantarlamalı ve yüksek verimlilikte, hızda veri trasferini desteklemektedir. Anlaşılacağı üzere 3G’nin 2G’ den en büyük farkı, iletimin ses yerine veri odaklı olması.


UMTS VE WCDMA Nedir?UMTS;

Avrupa da 3G teknolojisi olarak kullanılan ve temel telsiz tekniği olarak wcdma kullanan 3. Nesil mobil haberleşme sistemine verilen genel isim.

Bu sistem mobil hayatımıza başta yüksek kalitede telsiz çoklu ortam hizmetleri getirdiği gibi

- yeni ve yaratıcı hizmetler,

- kişiselleştirilmiş haberleşme,

- sabit, mobil ve uydu şebekelerinden faydalanma

- yer, şebeke ve terminalden bağımsız olarak bütün hizmetlere erişim imkanıda sağlamaktadır.

Uluslararası Telekominikasyon Birliği (ITU), birbiri ile uyumsuz standartlara sahip hücresel haberleşme sisteminin hızlı gelişimini takiben 1985’de “3G” diye tabir edilen Üçüncü Nesil Haberleşme standartlarını geliştirmek için çalışmalara başlamıştır.

1998 yılında ITU üçüncü nesil hücresel haberleşme standartlarının genel adı olarak IMT-2000’ i

(Interntional Mobile Telecommunication year 2000) kabul etmiş, aynı yıl Avrupa Haberleşme Standartları Enstitüsü (ETSI) Avrupa’ da üçüncü nesil sistemler için kullanılacak standartları Universal Mobile Communications (UMTS) adı altında ITU’ ye global standart önerisi olarak sunmuştur.

UMTS, IMT-2000’ in standartlarına uygun olarak Avrupa’da kabul edilen üçüncü nesil haberleşme sistemidir. Bu sistem, Yüksek hızlı veri iletimine ve gerçek küresel gezinmeye olanak tanıyacak bir şebeke oluşturulmasını hedeflemektedir.

İlk aşamada UMTS, GSM in bir gelişimi olarak görünsede esas farkı , kullanımı için yeni lisans almayı gerektirecek tamamen farklı bir frekans bandı ve hava ara yüzü kullanılacak olmasıdır.

Ülkemizde geçtiğimiz yaz ayında faaliyete giren 3G, daha öncesinde lisans ihalesi gerçekleştirilmiş ve 3G A tipi lisansı Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş kazanmıştır.

WCDMA;
Günümüzde var olan radyo tekniklerinden çok daha hızlı, veri alım/gönderim hızı ile daha verimli radyo frekans aralığı kullanımı sunan geniş bantlı radyo tekniğidir.

WCDMA'nin sunduğu geniş bant aralığı, üçüncü neslin tüm gücünün ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Örneğin; WCDMA, birden fazla ses, görüntü ve veri servislerine aynı anda ulaşımısağlar.

WCDMA, IMT-2000 ile tam uyum içersindedir. WCDMA, ayrıca Avrupa'da UMTS (Universal Mobile Telecommunication System), Japonya'da ARIB (Association of Radio Industry Businesses) olarak bilinen 2 GHz bant aralığındaki (IMT-2000 ana bant) standartlarına uygun olan bir deneme radyo arayüzü teknolojisidir.

WCDMA ile mevcut faaliyetlerin hepsini yapabilirsiniz, sms – mms gönderip, oyun yükleyebilirsiniz, şirketinizin intranetine bağlanıp senkronizasyon yapabilir ve kurumsal maillerinizi anlık takip edebilirsiniz ve internette sınırsızca sörf yapabilirsiniz. WCDMA ayrıca internet üzerinden anlık video (streaming ) izlemesi yapmanızada olanak sağlamaktadır.

GPRS veya EDGE teknolojisinde bu işlemleri konuşurken yapamazsınız. WCDMA, eş zamanlı olarak ses ve veri bağlantıları yapmanıza imkan tanır, bu sistem resim gönderebileceğiniz ve telefonda konuşurken e-postanıza bakabileceğiniz imkanları sunan teknolojiye dayanır.

Diğer bağlantı yöntemleri gibi bağlantıda kaldığınız süre için değil aktardığınız dosya için para ödersiniz. Bu nedenle sürekli bağlantıda kalabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder