26 Eylül 2010 Pazar

Windows Phone 7 ve Özellikleri

Windows phone 7, Microsofttun geliştirmiş olduğu yeni mobile işletim sistemidir. Ekim 2010 tarihinde Microsoft Windows Mobile’ ın mirascısı olarak yayınlanması planlanmaktadır. Yeni işletim sistemiyle microsoft, işletim sistemi entegrasyonuyla, yeni tasarlanan kullanıcı arayüzü ile, diğer servisleri ile ve tam anlamıyla donanım kontrolüyle kullanıcı deneyiminde hayranlık uyandırmayı hedeflemektedir. Yazımıza devam etmeden belirtmem gerekir ki windows mobile işletim sistemindeki uygulamalar, altyapının tamamen değişmesi nedeni ile Windows Phone işletim sisteminde çalışmayacaktır.
Mobil teknolojilerin bu denli geliştiği ve iphone ile android işletim sistemleri gibi büyük ve zorlu rakiplerin bulunduğu bu savaşta güçlü bir silahla cehesini oluşturmaya başlayan microsoft’ un bu yeni işletim sistemini dilerseniz biraz tanıyalım.
Özellikler:
Kullanıcı arayüzü;
Microsoft’un Windows Phone 7 dizayn sistemi METRO’ nun (Windows Media Center ve Zune yazılımlarının kullanmış olduğu dizayn sistemi ) üzerine yapılandırılan bu arayüz tamamen benzersiz ve yeni bir arayüz olarak karşımıza çıkmaktadır. Ana ekran “Start Screen” olarak adlandırılmaktadır. Uygulamalar, özellikler, fonksiyonlar ve kişiler, web sayfaları gibi ayrı ayrı öğeler “Tiles” adı verilen döşemeler ile start screen’ a yerleştirilmiştir.
Windows Phone 7 nin bir çok özelliği, dahili uygulamalar ve Facebook, Windows live gibi online uygulamalar “Hub” adı verilen organiztorler ile kümeleştirilmiştir. Örneğin Pictures Hub’ ı içerisinde aygıt kamerasından çekilen resimleri görebildiğiniz gibi facebook, windows live, gmail gibi online kaynakların içeriklerinide bu hub içerisinde görebilir ve online içerikleri direk olarak update edebilirsiniz. Diğer dahili hublar ise Music  and Video (ZUNE ile entegre edilmiş), Games ( Xbox Live ile entegre edilmiş), Windows Phone Marketplace ve Microsoft Office dir.
Windows phone 7 multi-touch teknolojisini kullanır. Varsayılan kullanıcı arayüzü teması koyudur. Bunun nedeni tabiki koyu pixellerin ışık yayma oranı düşük olduğu için enerji tasarrufu sağlamasıdır. Kullanıcı temaları kişileştirebilmekte üçüncü parti uygulamalarda bu değişime otomatik olarak ayak uydurmaktadır.
Metin Girişi;
Kullanıcılar emoticons dahil edilmiş belirli anahtar tuşlara sahip sanal klavyeyi metin girişlerinde pratik olarak kullanabilirler. Kelime tahmini ve heceleme kontrolü (Spell Checking) destekli sanal klavyede kelime üzerine tıklayarak otomatik olarak sistemin sunduğu alternatif kelimeleri seçebilirler. Sanal klavyeye ek olarak donanım üreticileride kendi klavyelerini metin girişi için kullanıcların tercihine bırakacaklardır.
Web Tarayıcısı;
Web tarayıcısı IE7 ve IE8 arasında bir versiyonu ile bu yeni işletim sisteminde sunulacaktır. İnternet explorer’ ın bu yeni sürümü web sayfaları sık kullanılanlar listesine eklenebilecek ve istenilen web sayfasının linki start screen üzerine yerleştirilebilecektir. Bu yeni tarayıcıda tek sayfada  6 ya kadar sekme açma özelliği olacak ve bu sekmeler bilgisayarlarımızda olduğu gibi yatay pozisyonda kullanıcısına sunulucaktır. Ayrıca web sayfaları üzerinde, son dönemlerle alışkın olduğumuz çoklu dokunma ile düzgün bir şekilde zoom yapmak, web sayfalarındaki resimleri anında kaydedebilmek,  herhangi bir web sayfasını anında email yoluyla paylaşabilmek ve web sayfası içerisinde search yapabilmek mümkün olmaktadır. Ayrıca ki beni en fazla heyecanlandıran özelliklerinden biriside bu, Adobe firması Flash Player 10.1 versiyonunu windows phone 7 için yayınlayacağını duyurmuş olması. Microsoft bu yeni mobil işletim sistemi için düzenli olarak güncellemeleri yayınlayacağı gibi internet explorer için düzenli olarak Windows Phone Update sisteminden bağımsız bir şekilde güncellemelerin yayınlayacağınıda duyurmuştur.
Youtube içinde bir application’ ın sunulacağını bildiren microsoft, kullanıcılarına videoları izleyebilmelerinin yanından video kaydı yapıp yayınlama imkanınıda sunmaktadir.
Multimedia;
Windows phone 7’ nin Music and Video ve Pictures adındaki bu 2 hub’ı, işlevsellik ve görünüm bakımından Zune HD’ ye çok benzemektedir. Music and Videos, mizik, video ve internet üzerindeki podcast yayınlarıda desteklemektedir. Bu hub içerisinde entegre edilen Zune Marketplace uygulaması, müzik satın alınabilmesini sağladığı gibi istenilen sanatcının biyografisini ve fotoğraflarınıda kullanıcılarının takip etmesini sağlamaktadır.
Pictures hub’ı kullanıcıların dahili kameradan çektiği resimleri izleyebilmelerini sağladığı gibi, facebook ve windows live fotoğraf albümlerindeki online içerikleri takip edip güncellemelerine de izin verir.
Games;
Xbox Live ile kullanıcılar, 3D tasarım avatarlarını görüntüleyerek telefonlarında oyun konsolu deneyimini yaşayacaklardır. Kullanıcılar avatarlarını kişileştirerek, oyun skorlarını görüntüleyerek, lider tablosunu takip ederek ve Xbox Live arkadaş grubu ile mesajlaşarak interaktif olarak online oyun keyfini yaşayacaklardır. Multiplayer oyun desteğini çok yakın zamanda kullanıcılarına açacak olan xbox live artık kullandığınız cihazı bir oyun konsolu olarak istediğiniz heryerden arkadaşlarınızla beraber oyun oynama zevkine dönüştürecektir.
Microsoft, Xbox live’ ı kullanan mobil cihazınızda Gamescom marketindeki Windows phone 7 Ganes başlığı altında şuanda 50 den fazla yayınlanmış ve hızlada artan oyunu ile sizlere daha önce windows mobileda yaşatamadığı oyun zevkini sunmayı vaad etmektedir.
Windows phone 7, xbox 360 games’ e bağlanıp gerçek zamanlı multiplayer zevkinide kullanıcılarına sunacaktır.
Search;
Microsoft donanım üreticilerine yazının ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğimiz sistem gereksinimi şartlarına search butonunuda eklemiştir. Markası ne olursa olsun her cihazın ön yüzüne bir search butonu olacaktır.
Bu özelliğin avantajı bir uygulama içerisindeyken search butonuna bastığınızda o uygulama içersindeki öğelerde istediğiniz aramayı yapabiliyor olmanız. Örnek olarak Pictures hub’ ı içersindeyken search butonuna bastığınızda tüm online yada lokal resim içeriklerinizde gereken arama yapılıp size sunulmaktadır.
Başka bir örnek vermek istersek, web sitelerinde, haber kaynaklarında yada harita konumlarında bir arama yapmak istediğinizde, bu buton önünüze istediğiniz getirecektir.
TellMe tarafından geliştirilen ses tanıma (voice recognition) fonksiyonu ile konuşarak internetten arama yaptırabilir, istediğiniz kişiyi arayıp bir uygulama çalıştırabilirsiniz.
Minimum Donanım Gereksinimleri;
Microsoft daha önceki kötü donanım deneyimlerinden sonra ciddi bir kararla bu yeni işletim sistemini kullanmak isteyen donanım üreticilerine bazı şartlar  koymaktadır. Çok güvendiği bu işletim sisteminin donanım problemlerinden dolayı haksız eleştirilere mağruz kalmasını istemeyen microsoft aşağıdaki standartları tutturamayan cihazların windows phone 7’ yi kullanamayacaklarını açıklamıştır.
-          WVGA (800x480) çözünürlüklü multitouch Capacitive ekran
-          DirectX9 destekli GPU (Grafik İşlemcisi)
-          256 MB ram en az 8GB dahili hafıza
-          Pusula ile ivme (hız) ölçer, ortam ışığı sensörü, yakınlık sensörü ve yardımcı GPS (A-GPS)
-          5 MP flashlı kamera
-          FM radyo alıcısı
-          Belirlenmiş 6 donanım tuşu. Geri, başlat, ara, kamera, power/sleep, ve ses açma kapama tuşları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder