28 Ağustos 2010 Cumartesi

Blackberry 6 OS ve 6 Yeni Özelliği


Research in Motion (RIM) firması 2010 yılı 3. Çeyreğinde yayınlanması planlanan yeni işletim sistemi hakkında yavaş yavaş kamu oyuna bilgi vermeye başlamış durumda. Smartphone ailesi denilince ilk akla gelen markalardan biri olan blackberry, üzerine yapışan kurumsal imajı atmak istercesine ve her kesimden kullanıcıya hitap edebileceğini haykırırcasına muti medya ve sosyal iletişim alanında daha güçlü ve interaktif bir işletim sistemi ile karşımıza gelmektedir.

Bu noktada Blackberry 6 işletim sistemi ile iphone’ un 4’ ü, android’in Froyo (2.2)’ sundan sonra bu yarışda yine var olacağını göstermiştir. Bu yeni işletim sisteminin öne çıkan özellikleri yeni işletim sisteminin adının nerden geldiğini açıklarcasına 6 ana başlıkta toplanmış durumdadır.

1. Multi- touch Arayüz

Çoklu dokunmatik arayüzde blackberry kullanıcılarına dokunmatik ekran üzerine klavye yi koyarak kullanıcılarına çoklu dokunmatik teknolojisini deneyimleme şansını sunmaktadır. Bu deneyim sadece klavyede olmayacağı gibi daha önceden menüler içerisinde Blackberry tuşuna basarak açılan alt menülerin artık bir pop-up penceresi üzerinden açılmasını sağlayarak dokunmatik ekran alanlarını katmanlaştırmış bulunmaktadır.

Her ne kadar storm serilerinde kullanılan ve çok fazla beğeni toplayamayan dokunmatik teknolojisini kullanmayacak olsada, alınan bilgiler ekran çözünürlüğünün storm modelindeki (360x480) ile aynı olacağı yönünde. Şunu da belirtmekte fayda varki, blackberry ilk 6 versiyonunu 9800 torch modeli ile piyasa sunacakken, sonrasında çıkacak tüm modellerinde dokunmatik ekranın konulması düşünülmektedir.

Bunu Blackberry ile özdeşleşen Q klavyenin sona ereceği olarak yorumlamak yanlış olacaktır. Blackberry ‘ nin gelecek modelerinin storm gibi tamamen dokunmatik ekran olacağı gibi 9800 torch modelindeki gibi kayar kapaklı tasarımlarıylada Q klavyesini fenomenlerinden mahrum etmeyecektir.

2. Webkit Browser

Blackberry şuana kadar kulllanıcıları tarafından her zaman tarayıcısı konusunda eleştirilere mağruz kaldığını ve bu eleştirilerinde haklı olduğunu anlamış görünmektedir. Öyleki bu yarışta en önemli rakiplerinin tarayıcıları ile karşılaştırıldığında, Blackberry tarayıcısı ağır, yönlendirmeleri oldukca karışık ve zor ve bunula birlikte de sinir bozucu bir durumda olmaktaydı.

Bu nedenle Blackberry 6 versiyonu ile birlikte iphone ve androidin hızın arişmek için artık Torch Mobile’ ın WebKit Browser’ ını kullanıcılarının hizmetine sunacaktır. Şimdi şuanda en büyük sorun mevcut blackberry modellerinin bu tarayıcıya upgrade’ ı olacak mı?

3. Yeni tasarlanmış ana ekran

Blackberry’ nin şimdiye kadar ki standart arayüzünde 5 sütün olan uygulama içeriğinde ilk sıradaki 6 uygulama ana ekranda bulunur ve bu uygulamalar kişilerin sık kullandığı uygulamalar olarak kişileştirilebilirdi. Şimdi ise ana ekranda 4 uygulamadan oluşan 2 sütun bulunmakta ve diğer uygulamalar için parmağınızı yan taraflara kaydırmanız yeterli olacaktır.

4. Evrensel arama

Bu konuda iphone, android ve Palm WebOS’ nin takipcisi olan blackberry arama moturunda aranılan öğe tüm cihaz içerisindeki mailler, mesajlar, uygulamalar, şarkılar ve videolar gibi içeriklerde araştırılacaktır. Aranılan öğe eğer cihaz da yok ise web üzerinden arama devam edecektir.

5. Context-sensitive menü

Blackberry tuşu daha önceki versiyonlarda menülerdeki ek özellikleri göstermek kullanılanılan bir menü tuşu olarak görev yapmaktaydı (Bilgisayarda mouse ile sağ tıklama da olduğu gibi). 6 versiyonunda ise bu konsept biraz genişletilmiş durumda. Örnek olarak siz bir kişinin ismine dokunduğunuzda bir pop-up menüsü açılıp hızlı arama, mesaj, yada email atmak için seçeneklerin sunulduğu menü ekrana geliyor. Diğer alanlarda ise yönlendirme, yapılandırma gibi daha fazla bilgi ekran üzerine görüntülenebilecektir.

6. Sosyal araçlar

Blackberry platformunda facebook ve twitter ile sabit uygulama olarak zaten bulunuyordu. Fakat 6 versiyonunda kendi platformu içerisine sosyal kancalar şeklinde bir yapılandırılma oluşturulmuştur. Yani sosya l araçlar içerisine webde takip ettiğiniz sitelerin RSS feedlerinide alabiliyor olacaksınız. Sosyal araçlar içerisinde facebook, twitter , myspace ve Blackberry Messenger bulunmaktadır.

Görüldüğü üzere bu yeni özellikler ile blackberry fenomenlerinin sabırsızlıkla beklemekte ne kadar haklı olduklarını göstermektedir.

Kaynak: techrepublic

Burak Ceylan

1 yorum: