20 Ağustos 2010 Cuma

Windows Mobile

Akıllı telefon olarak adlandırılan PDA cihazların hayatımıza girmesini sağlayan Microsoft, Windows mobile işletim sistemi ile bilgisayarların cebimize girmesini sağlamıştır. 1998 yılında ilk taşınabilir cihazlar için işletim sistemini üreten Microsoft,  Windows CE ile bu yolculuğun kapısını açmış oldu. Sonrasında çıkan windows sürümleri ile büyük kitlelere ulaşan microsoft, bu ürünleri ile kitlelere ulaşmış olsada, ağır çalışması, donanım ve yazılımsal problemleri gibi bir çok eleştirilerinde hedefi olmaktan kurtulamadı.

Smartphone'ların genel olarak iş adamları, bankacı, bilişimci gibi belirli bir kesime hitap ettiği dönem, Apple' in iphone efsanesini piyasaya sürmesiyle kapanmıştır. Iphone' un gelişmiş application desteği smartphone ailesinin son kullanıcıdan advance kullanıcıya kadar herkese hitap edebilecğini göstermiştir.
Iphone ile gelen application kavramı, o güne kadar Microsoft' un gözden kaçırdığı asıl noktayıda gözler önüne sermiştir. Aslında cihazların satışını sağlayan unsurun, o cihazın teknik donanımı ve yeteği değilde uygulama desteği olduğu ve ne kadar fazla uygulama desteği ile sahaya sunulursa o kadar başarılı olacağı hususuydu.
Microsoft bu noktayı her ne kadar biraz geç anlamış olsada, geçmişden gelen teknik ve yazılımsal altyapı ve finansal imkanlar bu açığı erkenden kapatmaya yetmiştir.
Şuanda sahada kullanılan Windows sürümünün en genç ferdi olan Windows Mobile 6.5, uygulama zenginliği açısından iphone ile baş edecek durumda olmasa da ileri ki günler için umut vaad etmektedir. Özellikle windows mobile döneminin Windows Phone ile kapanacağı ve Microsoft'un Windows Phone 7 ile çok az bir zaman sonra mobil dünyada PC dünyasında oluşan "7" devrimini vaad etmesi, biz mobil teknoloji aşığı kullanıcıları heyecanlandırmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder